Als je huis in brand staat, gooi je geen olie op het vuur. Toch doet Nederland dat wel. Midden in de klimaatcrisis, die steeds luider en duidelijker van zich laat horen, gaf de overheid Vopak en Gasunie groen licht. De bedrijven mogen hun LNG-terminal Gate in Rotterdam fors uitbreiden, met onder andere een vierde opslagtank. [1] Zo worden we steeds afhankelijker van vloeibaar gas en zit Nederland nog tientallen jaren vast in een fossiele wurggreep. Bovendien wakkeren we er wereldwijd de gasproductie mee aan.
LNG? Dat is Liquefied Natural Gas: vloeibaar gemaakt aardgas. Het gas wordt ver van Nederland gewonnen, bijvoorbeeld in Mozambique of de VS. Voordat het aan een kilometerslange oceaanreis begint naar Europa, wordt het vloeibaar gemaakt zodat het minder plek inneemt. [2]
Sinds de oorlog in Oekraïne en het dichtdraaien van de Nederlandse gaskraan raken Nederland en Europa steeds verslaafder aan LNG. Tussen 2021 en 2022 verdubbelde de Nederlandse invoer. [3] Eerst leek het iets tijdelijks: in de Eemshaven kwam een drijvende terminal, die ook weer weg kan. Maar door de geplande uitbreiding van Gate zijn we een illusie armer: LNG is here to stay, als het aan de overheid en fossiele bedrijven ligt. Een gemiddelde terminal gaat dertig jaar mee. Bovendien worden overal in Europa langetermijncontracten voor LNG afgesloten. Shell sloot er onlangs nog één met Qatar, voor 27 (!) jaar. [4] Tegelijkertijd waarschuwen experts voor een overschot aan LNG. [5]
Vloeibaar steenkool
De nieuwe LNG-honger is een ramp voor het klimaat. Het wordt gepromoot als groene transitiebrandstof, maar niets is minder waar. En in de Verenigde Staten, waar ruim de helft van onze LNG vandaan komt, wordt het gas meestal met de vervuilende en omstreden techniek fracking gewonnen. Het gas moet vervolgens honderden kilometers over de oceaan afleggen, terwijl het al die tijd gekoeld wordt. En in het hele proces zijn lekkages van superbroeikasgas methaan eerder regel dan uitzondering. Als je dat meerekent, zorgt de uitbreiding van Gate voor net zoveel uitstoot als enkele kolencentrales.Je kunt Amerikaans LNG net zo goed vloeibaar steenkool noemen.
Ook op mensen heeft LNG een enorme impact. Onder andere in de VS wordt in hoog tempo een nieuwe LNG-infrastructuur opgetrokken. De uitstoot van de fabrieken brengt omwonenden gezondheidsschade toe, [6] en de bouw aan erosiegevoelige kusten maakt hen extra kwetsbaar voor zeespiegelstijging.
‘Ik houd mijn hart vast’
“Ons hoekje van de wereld wordt opgeofferd”, vertelde James Hiatt uit Lake Charles (Louisiana) eerder in een interview. [7] “Mijn vriend John heeft de LNG-terminal zo ongeveer in zijn achtertuin. Het is een idioot idee om zulke miljardenprojecten neer te zetten aan een kwetsbare kust die geteisterd wordt door orkanen. Terminal Calcasieu Pass is in een recordtempo gebouwd en wij zijn bang dat ze snelheid vóór veiligheid hebben laten gaan. Ik houd mijn hart vast voor nieuwe orkanen. Wat als een van de terminals beschadigd raakt en er schadelijke stoffen vrijkomen?”
En Chloe Torres uit Corpus Christi (Texas) was onlangs in Nederland, waar ze vertelde: “Kanker komt bovengemiddeld veel voor in onze gemeenschap, en een op de vijf kinderen heeft een luchtwegaandoening. We willen niet alleen een rechtvaardige toekomst voor onze gemeenschap, maar ook een rechtvaardig heden.”
Gelukkig staan er overal ter wereld mensen op die dit niet pikken, van de VS tot aan Mozambique. En ze hebben succes: in Ierland en Zweden zijn geplande LNG-projecten tegengehouden. [8] [9] Ons gaat het ook lukken. We willen geen nieuwe fossiele wurggreep, maar een groen noodplan voor een gasvrij Nederland. Doe je mee?
Roep de overheid op om de uitbreiding van Gate te stoppen - teken de petitie!
Bronnen
- Gate terminal start bouw 4e LNG-tank in Rotterdamse haven | Gasunie
- Nederland draait op LNG uit Amerika. Is dat een probleem? | Fossielvrij NL
- Aardgasbalans | CBS
- Nederland voor 27 jaar voorzien van lng door deal Qatar en Shell | BNR
- Overschot aan vloeibaar gas in Europa dreigt | BNR
- Health risk? More than 500,000 Americans live within 3 miles of natural gas flares | USC Today
- James werkte in de fossiele industrie. Nu strijdt hij tegen LNG in Louisiana | Fossielvrij NL
- Irish planning body rejects major LNG terminal, cites climate plan | Reuters
- Gothenburg: A big win against fossil gas. Here is our story | Fossilgas Fällan